HeartMath

Stress

Onze hedendaagse hectische, steeds veranderende en veel eisende leef- en werkomgeving vraagt veel energie en uithoudingsvermogen. Het levert vaak stress op.

Het HeartMath instituut ontwikkelde hiervoor in samenwerking met neurologen en cardiologen, speciale programma’s die gebaseerd zijn op enkele decennia onderzoek. Het biedt effectieve technieken waardoor je beter in staat bent om stress te pareren en om te gaan met je verantwoordelijkheden, hoge werkdruk, of lastige situaties.

HRV

HeartMath ontdekte dat bepaalde lichaamsfuncties ons iets vertellen over ons stressniveau. Met name de variatie in ons hartritme (HRV) geeft hierover waardevolle informatie. Als het hart met 60 slagen per minuut klopt, wil dit namelijk niet zeggen dat het één keer per seconde klopt. Het tempo vertraagt en versnelt, wat normaal is.

Biofeedback

Met behulp van biofeedback apparatuur en software kun je op een laptop een grafische weergave zien van je hart ritme variatie (HRV). Als er een mooi rustig golvend, we noemen dit coherent, patroon ontstaat betekent dit dat er vanuit ons hart positieve signalen gaan naar onze hersenen. In dat geval werkt ons hart, brein, zenuwstelsel en hormoonsysteem optimaal met elkaar samen. Het lichaam verbruikt efficiënt zijn energie. Je voelt je prettig en kunt helder denken.

Helaas is dit bijna nooit het geval en laat de HRV vaak een grillig, getand patroon zien, het hart stuurt hierdoor negatieve signalen naar onze hersenen, waardoor o.a. de productie van schadelijke stress hormonen zoals cortisol toeneemt.

Met elke hartslag wordt informatie geleverd die onze gezondheid, emoties en de kwaliteit van ons leven beïnvloedt. Zo leiden gevoelens van haast, onrust, angst, zorgen of boosheid tot een grillig en hoekig patroon en andersom. En ook al zijn we ons hier nauwelijks van bewust, ons HRV vertoont meestal dit grillige, hoekige patroon.

Daarentegen leiden gevoelens van compassie, plezier, liefde en waardering tot het mooie golvende, coherente patroon.

Coherent

Niet coherent

Coherentie

Coherentie heeft tot gevolg dat ons lichaam o.a. meer DHEA produceert, het hormoon dat ondermeer veroudering, geheugenverlies, diabetes, depressie en vermoeidheid tegengaat en zorgt voor jeugdige vitaliteit.

Het goede nieuws dat het onderzoeksinstituut in Amerika heeft ontdekt, is dat we de HRV door middel van onze ademhaling en onze manier van denken zelf kunnen beïnvloeden. Het resultaat is direct voelbaar en op de laptop zichtbaar.

Effecten

De HeartMath oefeningen stellen de hersenen in staat om optimaal, nauwkeurig en geconcentreerd samen te werken. Dit heeft een krachtig positief effect op je functioneren, zowel op het werk als thuis. De oefeningen zorgen voor een nieuwe basis van innerlijke rust en vitaliteit.

Als je in balans bent ontstaat er een innerlijk evenwicht dat doorwerkt op je hele welzijn. Je voelt je vitaler, minder moe of angstig, ervaart een natuurlijke levenslust en weinig stress.

Praktische resultaten

‘A Change of Heart Changes Everything’