HeartMath


Stress

Stress is de grootste bron van zorg voor onze gezondheid. Twintig jaar geleden luidde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al de noodklok, sindsdien is het alleen maar erger geworden.

Stress is één van de belangrijkste oorzaken voor hoge bloeddruk, hoofdpijn, burn-out depressie, hartfalen, enz. Stressgerelateerde ziekten kosten de Nederlandse samenleving jaarlijks miljoenen euro's. Gelukkig kan stress op een goede manier bestreden worden. Het instituut HeartMath van Doc Childre in Amerika heeft hier jarenlang onderzoek naar gedaan met fantastisch resultaat.

HRV

Doc Childre ontdekte dat bepaalde lichaamsfuncties ons iets vertellen over ons stressniveau. Met name de variatie in ons hartritme (HRV) geeft hierover waardevolle informatie. Als het hart met 60 slagen per minuut klopt, wil dit namelijk niet zeggen dat het één keer per seconde klopt. Het tempo vertraagt en versnelt, wat normaal is.

Biofeedback

Met behulp van biofeedback apparatuur en software kun je op een computer een grafische weergave zien van je hart ritme variatie (HRV). Als er een mooi rustig golvend, we noemen dit coherent, patroon ontstaat betekent dit dat er vanuit ons hart positieve signalen gaan naar onze hersenen. In dat geval communiceert ons hart, brein, zenuwstelsel en hormoonsysteem optimaal met elkaar. Het lichaam verbruikt efficiënt zijn energie. Je voelt je prettig en kunt helder denken.

Helaas is dit bijna nooit het geval en laat de HRV vaak een grillig, getand patroon zien, het hart stuurt hierdoor negatieve signalen naar onze hersenen, waardoor o.a. de productie van schadelijke stress hormonen zoals cortisol toeneemt.

Met elke hartslag wordt informatie geleverd die onze gezondheid, emoties en de kwaliteit van ons leven beïnvloedt. Zo leiden gevoelens van haast, onrust, angst, zorgen of boosheid tot een grillig en hoekig patroon. En ook al zijn we ons hier nauwelijks van bewust, ons HRV vertoont meestal dit grillige, hoekige patroon.

Daarentegen leiden gevoelens van compassie, plezier, liefde en waardering tot het mooie golvende coherente patroon.

Boven_HRV

Coherent

Boven_HRV

Niet coherent

Coherentie

Coherentie heeft tot gevolg dat ons lichaam o.a. meer DHEA produceert, het hormoon dat ondermeer veroudering, Alzheimer, geheugenverlies, diabetes, depressie en vermoeidheid tegengaat en zorgt voor jeugdige vitaliteit.

Het goede nieuws dat het onderzoeksinstituut in Amerika heeft ontdekt, is dat we zelf de HRV door middel van onze ademhaling en onze manier van denken kunnen beïnvloeden. Het resultaat is direct voelbaar en op de computer zichtbaar.

Meer hierover onder de button stressreductie.

“A Change of Heart Changes Everything”